Hur kan du veta om ditt barn borde göra sportkarriär?

Många av oss har barn som har visat sig fantastiskt duktiga inom en eller flera sporter. Att ta steget från att vara intresserad som barn och som tonåring till att satsa på en elitkarriär kan vara ganska långt, och det är bra om du som förälder har koll på vad det innebär. Det finns en hel del tips och råd om detta online, och vi har sållat bland dem för att hitta de mest relevanta.

För dig som har sporten i blodet och som har ett stort intresse av att hitta de mest spännande matcherna eller de bästa bettingsidorna så kan det kännas som en självklarhet att uppmuntra ditt barn i sin elitsträvan. Det är, tyvärr, inte alltid ett så rättframt beslut.

Att ha rätt grund

Det största misstaget du kan göra som förälder är att pusha ditt barn till något hen egentligen inte vill. För att kunna bli en av de allra bästa inom en viss sport, vilken sport det än handlar om, så krävs det ett genuint intresse för den. Om barnet inte själv uttrycker engagemang och passion för sporten, utan kanske mest gör det för att ens kompisar gör det eller för att man vill prova på något nytt, då är det inte läge att försöka trycka på för att få till en elitsatsning. Detta gäller även om ditt barn visar sig ha stor talang för en viss sport – om de inte själva vill bli bäst, så kommer de inte bli bäst, oavsett vad du som förälder hoppats på.

Se vilka förutsättningar som finns

När du väl har blivit av med tvekan ifall ditt barn verkligen vill bli en del av sportvärlden, så kan du börja titta på de mer praktiska aspekterna. Finns det en medfödd talang hos ditt barn, eller är hen en av alla de som har varit envisa och ihärdiga nog att jobba fram en fallenhet för en viss sport? Hur bra är ditt barn i jämförelse med andra i hens ålder, och finns det skäl till att tro att detta kommer att förändras? Det här är naturligtvis svårt att avgöra själv, så prata gärna med ditt barns tränare eller ledare, för att få en uppfattning om hur hen ligger till.

Var öppen med riskerna för misslyckande

Det finns inget värre än när en förälder lovar sitt barn omedelbar framgång och en enkel väg till toppen, bara för att behöva göra hen besviken när verkligheten inte stämmer överens med sagan. Om du har ett barn som verkligen vill satsa allt på sporten, se till att ni har en öppen dialog om vad det kan innebära att inte nå sitt mål, och hur man kan hantera detta. Det är också viktigt att du känner att ditt barn är starkt nog mentalt för att kunna hantera nederlag och höga krav.

Var vaken och öppen

Det sista tipset vi vill ge är att du inte ska stänga dörren för ditt barn, om det finns den minsta möjlighet att hen kan gå hela vägen. Drivet och intresset kommer att visa sig naturligt, det gäller bara att se dem.