Gå en sommarkurs på universitet

Det finns flera anledningar till att vilja gå en sommarkurs på universitet. Att läsa en enstaka kurs på sommaren kan vara ett sätt att prova på studentlivet och se om det är rätt för dig. En del utbildningar erbjuder möjligheten att läsa vissa program snabbare genom att studera även på sommaren. Men du kan också läsa en kurs för att du är intresserad av ämnet. Eller för att du vill prova något nytt!

Universitet öppnar upp för nya möten. Ibland sker undervisningen på engelska. Genom att läsa en internationell kurs vässar du inte bara dina språkkunskaper. Du har också möjlighet att knyta kontakter med studenter från alla världens hörn, helt utan att lämna landet.

Om du är intresserad är det bra att gå in på skolans hemsida och ta reda på så mycket information som möjligt. Vad innehåller kursen? Är det platsbundet eller en distanskurs? Vilket språk ges kursen på? Vilken behörighet behöver jag för att kunna ansöka? Här ger vi tips på ett par universitet som erbjuder sommarkurser:

Stockholms universitet

Gillar du storstadspuls och vill ha ett stort nöjesutbud att delta i på kvällar och helger? Då har huvudstaden en hel del att erbjuda dig. Stockholms universitet är ett av de större universiteten och kursutbudet är brett. Totalt finns det över 200 program och 1900 kurser inom olika ämnesområden att välja mellan.

Är företagsekonomi, entreprenörskap, eller marknadsföring något som du är intresserad av? Då kanske företagsekonomiska institutionen är något för dig. Ekonomi är ett brett ämne med flera underkategorier. Att läsa ekonomi är inte bara siffror i ett excelark. Man kan läsa allt från bokföring till organisationsteori och ledarskap. De flesta ekonomikurser ges på engelska, men undervisning på svenska ges också.

Jönköpings universitet

Vill du hellre till de småländska skogarna i sommar väljer du Jönköpings universitet. Här kan du välja och vraka mellan kurser på hälsohögskolan, högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping International Business School och Tekniska högskolan. Om du hänger kvar i trakten till den 4-7 september kan du dessutom titta på det 11:e europeiska universitetsmästerskapet i rodd. Campus kommer vara fullbelamrat av tävlande och besökare från hela Europa.

Linnéuniversitet

Om du vill till Kalmar har Linnéuniversitet mycket att erbjuda. De erbjuder bland annat Summer Academy där du har möjlighet att studera med internationella studenter. Kurserna är ofta baserade på workshops och innovativt tänkande. Passa på att läsa om ”Drönare och dess applikationer”, ”Utforska hållbara ekosystem i Östersjön” eller ”Sensoriskt märkesskapande. I Kalmar har du fördelar som närheten till Öland och Gotland. Perfekt om du vill ta en dagstur eller flera och njuta av salta havsvindar, sol och bad.

Uppsala universitet

Uppsala är en riktig studentstad. Här möts du av ett anrikt studentliv. Nationer, kårer och olika föreningar berikar studentupplevelsen till max. Bredden på kursutbudet är digert. Den mest populära kursen att ta här är juridik. Dessutom tar det bara 40 minuter att pendla in till Stockholm med tåg. Perfekt för dig som vill ha det bästa av två världar. Universitetet har dessutom ett campus på Gotland! Här kan du ta sommarkurser som ”Dynamiska webbapplikationer”, ”Fältarkeologi 1” eller varför inte ”Mellan forntid och nutid – nedslag i Gotlands rika kulturhistoria”.
Det finns fler universitet som erbjuder sommarkurser. Ibland är kurserna öppna för anmälan även efter sista anmälningsdag. Gå gärna in på Antagning.nu för att kolla upp kursutbud, kursinformation och vidare information om hur du ansöker. Om du blir antagen kan du ha rätt att ansöka om studiemedel från CSN. Kolla upp vad som gäller för just dig.